Jump to Content

AI i Praksis: Fra Kodeoptimalisering til Kjøkkenhjelper – En Reise med Benjamin og Mohamed

15. desember 2023

Etter et godt år som nyutdannede IT-konsulenter støter vi stadig på utfordringer i både arbeidslivet og i hverdagen, som vi har brukt generativ AI til å løse eller forbedre. Bli med oss på en reise i hva vi bruker AI til. 

AI for Kodeforbedring 

Vi har utforsket hvordan generativ AI kan optimalisere kode for økt lesbarhet og effektivitet. Nedenfor viser vi et Kotlin-kodeeksempel som kan forbedres, etterfulgt av en AI-optimalisert versjon. Forbedringene inkluderer mer intuitive funksjonsnavn, bedre parameter-navngivning, og håndtering av spesialtilfeller. 

La oss starte med den opprinnelige koden:

Kodeeksempelet ovenfor er et grunnleggende eksempel som tar inn en liste med heltall og regner ut gjennomsnittet av disse. For å gjøre koden mer lettlest kan vi gjøre små endringer. Vi lot AI hjelpe oss med forbedringene: 

I denne versjonen har funksjonsnavnet blitt gjort mer forståelig, parameteren har fått et mer beskrivende navn, og det er lagt til en sjekk for å håndtere et spesialtilfelle. Dette eksempelet viser hvordan koden kan gjøres mer lesbar og lett å forstå. 

Eksempelet vi bruker her er grunnleggende, men metodikken er også anvendelig på mer komplekse kodeutfordringer. 

Fremtidens søkemotor? 

Som utviklere kan vi ofte tilbringe betydelig tid på plattformer som Stack Overflow eller lignende steder i jakten på eksempler og løsninger på våre problemstillinger. Prosessen med å søke gjennom Google for å finne relevante tråder kan være tidkrevende, og det er ikke alltid lett å finne oppdatert informasjon i eldre dokumentasjon eller tråder. Med hjelp av ChatGPT kan prosessen forenkles. Ved å tilby raske og presise svar, reduseres behovet for dyptgående søk gjennom gamle tråder. Dette kan frigjøre verdifull tid for oss og andre utviklere, så vi får mulighet til å fokusere på dagens utfordringer med mer effektivitet og nøyaktighet. 

AI i Hverdagslivet 

Overfører vi dette til hverdagen, møter vi på liknende situasjoner. Som travle konsulenter i 20-årene, med tidsklemme og et kjøleskap som av og til ser ut som et kulinarisk puslespill, har vi vendt oss til AI for hjelp. I stedet for å søke blindt etter oppskrifter, spør vi vår AI-assistent om forslag basert på det vi har tilgjengelig. 

Vi spurte AI-assistenten vår ‘Hva kan jeg lage med laks, melk, mel, egg, smør, løk og brokkoli?’ 

Svaret ble en appetittvekkende laks- og brokkoligrateng, med en trinnvis oppskrift: 

Med ingrediensene laks, melk, mel, egg, smør, løk, og brokkoli, kan du lage en deilig laks- og brokkoligrateng. Her er en enkel oppskrift: 

Laks- og Brokkoligrateng 

Ingredienser: 

  • 400 g laks (fersk eller frossen) 
  • 300 g brokkoli, kuttet i små buketter 
  • 1 stor løk, finhakket 
  • 2 ss smør 
  • 2 ss hvetemel 
  • 400 ml melk 
  • 2 egg 
  • Salt og pepper etter smak 
  • En klype muskatnøtt (valgfritt) 

Fremgangsmåte: 

  1. Forbered Laksen og Brokkolien: Forvarm ovnen til 180°C. Hvis du bruker frossen laks, la den tine. Kok brokkolien i lettsaltet vann i ca. 3-4 minutter til den er al dente. Tøm av vannet og sett til side. 
  2. Lag Hvitsausen: Smelt smør i en kjele på middels varme. Tilsett finhakket løk og stek til den er myk. Tilsett hvetemelet og rør godt. Spe gradvis med melk mens du rører, til sausen blir tykk og jevn. Kok opp, og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med salt, pepper og en klype muskat. 
  3. Bland Inn Egg: Ta sausen av varmen. Rør inn ett egg om gangen, pass på at sausen ikke er for varm så eggene ikke koagulerer. 
  4. Montering: Legg laksen i en smurt ildfast form. Fordel brokkolien rundt. Hell hvitsausen over. 
  5. Stek: Stek i forvarmet ovn i ca. 20-25 minutter, eller til overflaten er gyllen og gratengen er gjennomvarm. 
  6. Servering: La gratengen hvile i noen minutter før servering. Serveres varm, gjerne med et dryss av friske urter for ekstra smak. 

Nå vil jeg lage et bilde av hvordan denne retten kan se ut når den er ferdig. 

Utfordringer med AI 

Med stor makt følger også et stort ansvar. AI har mange fordeler, men det er også flere utfordringer som må tas på alvor. Overbruk av AI-systemer kan skape avhengighet av teknologi og vi kan risikere at kritisk tenkning og problemløsning blir negativt påvirket av bruken. AI-systemer behandler i tillegg store mengder data, inkludert personopplysninger. Selv om treffsikkerheten ofte er høy vil det alltid være en risiko for feil og fordommer, som man må være ekstra varsom på dersom man bruker det til avgjørelser som påvirker menneskers liv. Disse utfordringene understreker behovet for ansvarlig bruk og kontinuerlig etisk vurdering av AI-teknologi.           

Konklusjon 

Gjennom våre erfaringer med generativ AI, ser vi hvordan denne teknologien kan være en kraftfull ressurs for å løse komplekse problemstillinger og forenkle hverdagen. Samtidig minner de mulige utfordringene ved bruk av AI oss på viktigheten av en balansert og ansvarlig tilnærming til denne transformative teknologien. Ved bruk av AI er det avgjørende å ha en klar forståelse av systemets begrensninger og etiske implikasjoner for å sikre at vi drar full nytte av dens potensiale uten å gå på akkord med våre verdier og sikkerhet. 

 

 

 

Benjamin Østvang Abert

Benjamin.Ostvang.Abert@decisive.no

Mohamed Khir Harate

Mohamed.Harate@decisive.no